Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε το βράδυ της Πέμπτης «κατεπείγουσα σύνοδο» της παλαιστινιακής ηγεσίας μετά την ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για το Μεσανατολικό και την έκκλησή του προς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων αντί να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες. «Είμαστε δεσμευμένοι στις υπογεγραμμένες συμφωνίες (...) και ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο για να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που της αξίζει», είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

«Ο πρόεδρος Αμπάς αποφάσισε να συγκαλέσει την παλαιστινιακή ηγεσία όσο το δυνατόν συντομότερα και να μιλήσει με τους Άραβες αδελφούς μας για την ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα», πρόσθεσε.

Απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις η Χαμάς

Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε απόψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάνει «χειροπιαστές πράξεις» για να προστατεύσει «τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους» αντί να «προσθέτει συνθήματα».

«Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ομπάμα δεν είναι να προσθέτει συνθήματα αλλά να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να προστατεύσει στα δικαιώματα των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Άμπου Ζούχρι.

Ο εκπρόσωπος απέρριψε επίσης το κάλεσμα του Ομπάμα για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και αναγνώριση του Ισραήλ.

«Δηλώνουμε ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι μια εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση (...) και ότι η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή» από το Ισραήλ, πρόσθεσε, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα το καινούριο» στην ομιλία του Ομπάμα.