Να παραμείνει η Ελλάδα σε Ευρωζώνη και ΕΕ συνεχίζει να επιθυμεί η πλειοψηφία των Γάλλων, λέγοντας, όμως «όχι» στη συνέχιση του δανεισμού ή την πλήρη ή μερική αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του καναλιού της γαλλικής Βουλής LCP.

Πάνω από έξι στους 10 Γάλλους είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη (60%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (68%). Εξ αυτών μάλιστα το 20% δηλώνουν να είναι εξαιρετικά θετικοί, ανάμεσά τους κυρίως άτομα με σπουδές και συμπαθούντα την αριστερά και το κέντρο.

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσει η Ευρώπη να δανείζει την Ελλάδα, έναντι του 32% που δηλώνουν το αντίθετο και επιθυμούν τη συνέχιση του δανεισμού. Το 53% των ατόμων που είναι υπέρ, ανήκουν στην αριστερά με σπουδές και διπλώματα στην πλειοψηφία τους. Αντίθετα αυτοί που επιθυμούν τη διακοπή του δανεισμού ανήκουν στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί (84% των συμπαθούντων την παράταξη) που έχει μετονομασθεί «Οι Ρεπουμπλικάνοι», στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν (85%) και άτομα που δεν διαθέτουν το πανγαλλικό δίπλωμα μετά το λύκειο (Μπακαλορεά) (72%).

Η πλειοψηφία των Γάλλων (53%) εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ μόνο το 4% πιστεύει ότι θα αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του. Παρ' όλα αυτά μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (84%) εκτιμά ότι θα ήθελε ν' αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ την πλήρη αποπληρωμή ζητούν το 41% των Γάλλων.

Σκεπτικισμό ως προς τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης δείχνει η πλειοψηφία των Γάλλων. Δεν δείχνουν εμπιστοσύνη: στην Άνγκελα Μέρκελ το 43%, στην Κριστίν Λαγκάρντ το 43%, αλλά ούτε και στην Ευρώπη (42%). Λίγο λιγότεροι (36%) στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τους συμπαθούντες προς την Λαγκάρντ και Μέρκελ τους βρίσκουμε ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί (69% και 67% αντιστοίχως για Λαγκάρντ και Μέρκελ).

Οι προσκείμενοι της αριστεράς εμπιστεύονται περισσότερο τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 62% και 53% αντιστοίχως. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή και υποστήριξη (77%) από τους προσκείμενους στο Αριστερό Μέτωπο (Μελανσόν).

Η δημοσκόπηση έγινε το τριήμερο 30 Ιουνίου - 1η Ιουλίου σε ένα δείγμα που θεωρείται αντιπροσωπευτικό 1.032 ατόμων.