Νέες αναταράξεις στον ενδοοικογενειακό πόλεμο που συνταράσσει τη γαλλική ακροδεξιά: η Δικαιοσύνη ακύρωσε σήμερα την αποπομπή από το Εθνικό Μέτωπο του ιστορικού του ηγέτη Ζαν Μαρί Λε Πεν, μια απόφαση που λήφθηκε από το κόμμα στις αρχές Μαΐου έπειτα από πρωτοβουλία της κόρης του Μαρίν.

«Πρόκειται για μία πύρρειο νίκη» που «δεν αλλάζει απολύτως τίποτα τη διαδικασία στην οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί» αντέδρασε αμέσως η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

«Η απίστευτη αποπομπή της οποίας ήμουν θύμα ματαιώθηκε, εύχομαι αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα προς την ενοποίηση. Ας εργαστούμε!» απάντησε ο Ζαν Μαρί Λε Πεν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η κομματική ιδιότητα του Γάλλου πολιτικού, που θα γιορτάσει στα τέλη Ιουνίου τα 87α γενέθλιά του, όπως και η ιδιότητά του επίτιμου προέδρου είχαν ανασταλεί την 4η Μαΐου λόγω των προκλητικών του δηλώσεων σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τη μετανάστευση.

Καταγγέλλοντας μία «προδοσία» ο Ζαν Μαρί Λε Πεν είχε προσφύγει αμέσως στη Δικαιοσύνη, που τον δικαίωσε.

«Ο κύριος Ζαν Μαρί Λε Πεν μπορεί από αύριο το πρωί... να αρχίσει να χρησιμοποιεί εκ νέου το γραφείο του και όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του και να συμμετέχει σε όλα τα όργανα στα οποία συμμετείχε υπό την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου» δήλωσε ο δικηγόρος Φρεντερίκ Ζοακίμ σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Εντούτοις ο αναπληρωτής αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό υποβάθμισε τις όποιες συνέπειες προκύπτουν από την απόφαση υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη του κόμματος θα αποφασίσουν σχετικά με την αναστολή της ιδιότητας του επίτιμου προέδρου σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία που ολοκληρώνεται την 10η Ιουλίου.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι θα μιλά στο όνομα του Εθνικού Μετώπου οποιαδήποτε στιγμή με οποιοδήποτε τρόπο» επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV. Σε ερώτηση εάν τυγχάνει υποστήριξης εντός του κόμματος, ο Φιλιπό γέλασε και τόνισε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια στο πρόσωπο της Μαρίν Μαρί Λε Πεν.