Συνελήφθη από την αστυνομία της Βραζιλίας ο Ζόρζε Ζελάντα, πρώην επικεφαλής μιας διεύθυνσης της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, της Petrobras, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο δωροδοκιών και διαφθοράς στην εταιρεία. 

Σε βάρος του Ζελάντα υπάρχουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, φοροδιαφυγή και απάτη. Συνελήφθη νωρίς χθες στο πλαίσιο μιας έρευνας η οποία έχει ήδη οδηγήσει στις φυλακές δεκάδες κορυφαία στελέχη βραζιλιάνικων εταιρειών.

Ο εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα δήλωσε ότι ο Ζελάντα, ο οποίος ήταν η επικεφαλής της διεθνούς διεύθυνσης της Πετρομπράς από το 2008 ως το 2012, υπάρχουν στοιχεία ότι δωροδοκήθηκε για να αναθέσει μια σύμβαση στο σκάφος εξερεύνησης Titanium Explorer που διαχειρίζεται Vantage Drilling Co και άλλη μια εξέδρα της Pride International, μιας εταιρείας που εξαγοράστηκε από την Ensco Plc το 2011. 

Ο Λίμα είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεχιζόμενη έρευνα έφερε στην επιφάνεια στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχονται πάνω από δέκα ξένες εταιρείες οι οποίες είχαν συνάψει συμβάσεις με την Πετρομπράς. Η Vantage είναι η πρώτη εταιρεία από τις ΗΠΑ για την οποία προκύπτουν τέτοια στοιχεία.