Παγκόσμιο ρεκόρ για τη μακρύτερη ατομική πτήση στον κόσμο χωρίς διακόπτη κατέκτησε ένας Ελβετός στο πηδάλιο αεροπλάνου που κινείται μόνο βάσει…ηλιακής ενέργειας! 

Σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξής του, το Solar Impulse 2, κατέρριψε το 76ωρο ρεκόρ της ατομικής πτήσης ενώ διέσχιζε τον Ειρηνικό. Το αεροπλάνο, κινούμενο με ηλιακή ενέργεια, αποχώρησε από την Ιαπωνία τη Δευτέρα για το έβδομο τμήμα του ταξιδιού του γύρω από τον κόσμο και αναμένεται να προσγειωθεί στη Χαβάη το Σαββατοκύριακο. 

Για να καταφέρουν να καλύψουν το ταξίδι διάρκειας 35.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου από το Αμπού Ντάμπι, ο πιλότος Μπερτράν Πικάρ, εναλλάσεται στις πτήσεις με τον επίσης Ελβετό Αντρέ Μπόρσμπερ.

"Το πιστεύετε ότι ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, χωρίς καύσιμα, μπορεί τώρα να πετάξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τζετ!," δήλωσε ο Πικάρ, προσθέτοντας πως, "Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να καταφέρουν απίστευτους στόχους."

Συνολικά, το αεροπλάνο θα έχει 25 μέρες στον αέρα ενώ το ταξίδι του είναι χωρισμένο σε 12 τμήματα. Οι ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει είναι από 50 έως 100 χμ/ώρα. Μπορεί να βρίσκεται σε πτήση για τρεις μέρες συνολικά, μόνο με ηλιακή ενέργεια, ενώ ο πιλότος μπορεί να κοιμάται 20 λεπτά τη φορά, όσο έχει ενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο. Ωστόσο, το πιλοτήριο δεν έχει θέρμανση ούτε ρυθμισμένη πίεση.

12 χρόνια χρειάστηκαν για το σχεδιασμό και την κατασκευή του αεροπλάνου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη παραλλαγή του αεροσκάφους το 2009 κατέρριψε ρεκόρ σχετικά με το υψόμετρο και την απόσταση που έχει διανύσει ηλιακό αεροπλάνο με πιλότο.