Η Γαλλία απέρριψε σήμερα το αίτημα για χορήγηση ασύλου που είχε υποβάλει ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος βρίσκεται κλεισμένος εδώ και τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά στοιχεία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κ. Ασάνζ, η Γαλλία δεν μπορεί να δώσει συνέχεια στο αίτημά του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Η κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ δεν παρουσιάζει άμεσο κίνδυνο», γνωστοποίησε εξάλλου η γαλλική προεδρία, υπογραμμίζοντας ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks «αποτελεί αντικείμενο ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται απομονωμένος εδώ και τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο καθώς εναντίον του εκκρεμεί ένα σουηδικό ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Ασάνζ είχε ζητήσει από τον Ισημερινό να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο πριν από τρία χρόνια, φοβούμενος ότι στην περίπτωση παράδοσής του στην Σουηδία, η Στοκχόλμη θα μπορούσε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσει εκεί για την δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περίπου μισού εκατομμυρίου διαβαθμισμένων εγγράφων.

Αν ο ιδρυτής του WikiLeaks αποπειραθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υπάρχει το ενδεχόμενο να συλληφθεί αμέσως και να παραδοθεί στην Σουηδία.