Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Σερβία, στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ολοκληρώσει τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICTY) και επιβεβαίωσαν ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα αποτελέσει όρο για την υποψηφιότητα για προσχώρηση στην ΕΕ. Ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος χθες στο Βελιγράδι συναντήθηκε με Σέρβους αξιωματούχους, διεμήνυσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά ότι η πλήρης συνεργασία με το ICTY είναι απαράκαμπτη και οι εκπρόσωποι των σερβικών αρχών επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της χώρας να ολοκληρώσει ό,τι έχει σχεδιάσει.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος υλοποίησης της συνεργασίας με το ICTY από την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

«Η Σερβία, στο παρελθόν αποδέχθηκε να αποστείλει στη Χάγη μεγάλη πλειοψηφία κατηγορούμενων και δύο καταζητούμενοι παραμένουν ελεύθεροι και διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη. Γι' αυτό αναμένουμε να επιτευχθεί πρόοδος και η άποψη για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να είναι θετική σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Τάντιτς.

«Πιστεύω ότι η Σερβία μπορεί να ολοκληρώσει τη συνεργασία με το ICTY στο διάστημα έως την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Τάντιτς.

Ο κ. Μπαρόζο είχε, επίσης, συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, στον οποίο τόνισε ότι η Σερβία έχει το κλειδί για την πρόοδο στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ.

«Ο χρόνος κυλά. Τα κριτήρια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς πρέπει να εκπληρωθούν για να επιτευχθεί ο στόχος. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν από το καλοκαίρι», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η Σερβία να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας έως το τέλος του έτους αν επιτύχει πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων.