Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε εμπορικό κέντρο και κοντά σε τζαμί στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη νιγηριανή οργάνωση παροχής πρώτων βοηθειών.

«Επί του παρόντος έχουμε 44 νεκρούς και 47 τραυματίες από τα δύο σημεία των εκρήξεων», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπντουλσαλάμ, της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Οι εκρήξεις αυτές, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν παραμένουν αδιευκρίνιστες, έρχονται να προστεθούν σε σειρά αιματηρών επιθέσεων που πλήττουν από την Τετάρτη τη βορειοανατολική χώρα. Οι αρχές αποδίδουν την ευθύνη στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο που βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου και στο πανεπιστήμιο της Τζος. Η δεύτερη σημειώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα κοντά σε τζαμί στο οποίο προσεύχεται πολύ κόσμος.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές. Η Τζος, πρωτεύουσα της πολιτείας Πλατό που μαστίζεται από βαθιά θρησκευτική διχόνοια, αποτελεί στόχο επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Τον Φεβρουάριο, διπλή επίθεση σε σταθμό λεωφορείων είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Η πολιτεία Πλατό, που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ του χριστιανικού νότου και του μουσουλμανικού βορρά, πλήττεται από θρησκευτική βία την τελευταία δεκαετία η οποία έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς.