Την υπόσχεση ότι θα αυξήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην μετριοπαθή αντιπολίτευση στον εμφύλιο της Συρίας έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο 'Αμυνας (Πεντάγωνο), ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε τη δυσκολία της αποτροπής επιθέσεων μικρής κλίμακας από μεμονωμένους ισλαμιστές μέσα στις ΗΠΑ, παρά τις επιτυχίες στην αποτροπή μεγάλης κλίμακας επιθέσεων όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

«Θα χρειαστεί να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τέτοιες πράξεις» είπε. 

Ο Ομπάμα είπε ότι δεν υπήρχαν προς το παρόν σχέδια για την αποστολή περισσότερων αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό και επανέλαβε ότι η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους - ή ISIL - δεν θα είναι μικρής διάρκειας. Είπε ότι η εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων από αμερικανούς είχε εντατικοποιηθεί αφού κρίθηκε πολύ αργή.

«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς παράδοσης υλικού κριτικής σημασίας, μεταξύ του οποίου συμπεριλαμβάνονται και αντιαρματικά όπλα, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «και έχω ξεκαθαρίσει στην ομάδα μου ότι θα κάνουμε περισότερα για να εκπαιδεύσουμε και εξοπλίσουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία». 

Ο Ομπάμα δεν έδωσε λεπτομέρειες όσον αφορά το τί παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ σχετικά, ενώ οι ρεπουμπλικανοί του άσκησαν κριτική για μια μη επιτυχημένη στρατηγική.