Στην απομάκρυνση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τα καθήκοντά τους προχώρησε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά τις αποκαλύψεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με τις οποίες στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται να γνώριζαν για εκτελέσεις που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. 

«Οι αλλαγές αυτές είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία», δήλωσε ο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού ξηράς, στρατηγό Χάιμε Αλφόνσο Λασπρίγια, τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχο Ερνάντο Ουίλς, και τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχο Γκιγέρμο Λεόν. 

Σε αντικατάστασή τους, ο πρόεδρος Σάντος διόρισε επικεφαλής του στρατού ξηράς τον στρατηγό Αλμπέρτο Μεχία Φερέρο, του πολεμικού ναυτικού τον ναύαρχο Λεονάρντο Σανταμαρία και της πολεμικής αεροπορίας τον πτέραρχο Κάρλος Μπουένο.
Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Ροντόλφο Παλομίνο, και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Ένρι Μπλέιν, διατηρήθηκαν στις θέσεις τους.