Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, απέστειλε επιστολή στη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, με αφορμή την πρωτοβουλία του Λονδίνου να καταθέσει προς υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου.

Η επιστολή απεστάλη στην πρεσβεία της Σερβίας στο Λονδίνο και προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι παραλήφθηκε, σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας».

Μεγαλειότατη, απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι παρατηρήσεις μου θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μη διπλωματικές, αλλά είναι αναγκαίες, ώστε να μην κάνουμε λάθος και επανέλθει η περιοχή των Βαλκανίων στις δύσκολες στιγμές των συγκρούσεων που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, επισημαίνει ο κ. Νίκολιτς στην επιστολή του.Θα σας παρακαλούσα να δώσετε προσοχή σε ένα σοβαρό θέμα που θα μπορούσε να πλήξει τις πολύχρονες προσπάθειες της Σερβίας προσανατολισμένες στην ταπεινή συνεισφορά μας για τη συνολική σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, το οποίο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέθεσε η χώρα σας, αναφέρει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς στην επιστολή που απέστειλε στις 2 Ιουλίου. 

Είμαστε ένα έθνος αρκετά διαφορετικό από τα άλλα που είναι παρόμοια σε μέγεθος, ή σε ισχύ. Όποτε δεχθήκαμε επίθεση στο πέρασμα της ιστορίας επιλέξαμε την αντίσταση και τον αγώνα για την ελευθερία. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οι ενέργειές μας ταυτίστηκαν με την διαμορφωμένη διεθνή θέση, τη μάχη και τους στόχους του έθνους σας. Ποτέ δεν θέλαμε να παραιτηθούμε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ή να καθορίζουν άλλοι τι θα επιλέξουμε. Η θέση αυτή ήταν πολύ απαιτητική, συχνά επικίνδυνη, αλλά στο τέλος έφερνε ανακούφιση και ήταν υγιής για το πνεύμα μας, υπογραμμίζει.

Ο κ. Νίκολιτς στην επιστολή του αναφέρει, ακόμα, ότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι έκαναν τη μέγιστη δυνατή θυσία. Σε αυτούς τους πολέμους χάσαμε δύο εκατομμύρια από τους νεότερους, πιο λαμπρούς και πιο θαρραλέους ανθρώπους, γεγονός που οδήγησε σε δραστική μείωση του πληθυσμού μας και των προοπτικών για το μέλλον. Όλα αυτά έγιναν με την πεποίθηση ότι η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι κορυφαία αξία. Ποτέ δεν κάναμε ψυχρό υπολογισμό των ρόλων και των προθέσεων μας, αλλά καθοδηγούμασταν από τα συναισθήματα, τονίζει ο πρόεδρος της Σερβίας.

Με την επιστολή μου αυτή προσπαθώ να σας ζητήσω να ασκήσετε το κύρος σας στην κυβέρνησή σας να δείξετε την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες του ζητήματος που αναφέρω. Θεωρώ το σχέδιο ψηφίσματος ως πιθανή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, η οποία δημιουργήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και δέσμευση όλων μας... Είναι μεγάλη αδικία αναληθές και ανεύθυνο να περιορίζεται η φρίκη της γενοκτονίας στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, σημειώνει.