Μετά την έγκριση από τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Σλοβενικής Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της χώρας άναψε το «πράσινο φως», για τη συμμετοχή της χώρας στη ναυτική επιχείρηση «EUNAVFOR Med», κατά των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η Σλοβενία θα αποστείλει έξι στρατιώτες, το περιπολικό πλοίο «Triglav» και το πλήρωμά του, για την πρώτη φάση της επιχείρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σλοβενίας, η οποία έλαβε την απόφαση σε χθεσινή συνεδρίασή της.

Οι πόροι για τη συμμετοχή της Σλοβενίας στη ναυτική επιχείρηση, το τρέχον έτος, θα διασφαλιστούν από αποθέματα του προϋπολογισμού και το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το 2015.

Αρχικά, η Σλοβενία θα αποστείλει προσωπικό στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο, στη Ρώμη. Το πλοίο «Triglav» αναμένεται να ενταχθεί αργότερα, μετά την τακτική συντήρηση που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, διευκρινίστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας.

Επιπλέον, η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με τη συνεργασία της Σλοβενίας στις επόμενες φάσεις της επιχείρησης, μέχρι να υιοθετηθεί το διεθνές νομικό πλαίσιο για αυτές.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης «EUNAVFOR Med», που επικεντρώνεται στην αναγνώριση και στις προσπάθειες απομάκρυνσης των σκαφών με τα οποία γίνεται η μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Η δεύτερη και η τρίτη φάση της αποστολής θα επικεντρωθεί στην καταστροφή των δικτύων διακινητών.