Η ομιλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή δεν προσφέρει κάτι καινούργιο, αλλά επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, εκτιμούν σύροι αξιωματούχοι σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ενώ την ίδια ώρα, η Τυνησία χαιρέτισε τις θέσεις του αμερικανού προέδρου. «Η ομιλία του αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Ιράκ ή την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», αναφέρει το πρακτορείο.

Η ομιλία του Ομπάμα, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τη συριακή τηλεόραση «επαναβεβαίωσε τη σταθερή και με βαθειές ρίζες υποστήριξή του στο Ισραήλ», προσθέτει το πρακτορείο.

Η κυβερνητική εφημερίδα Αλ-Θάουρα εκτιμά από την πλευρά της ότι ο αμερικανός πρόεδρος «ομιλεί κάτω από τη σημαία της δημοκρατίας χωρίς να γνωρίζει τη σημασία της λέξης αυτής».

«Ο Ομπάμα δεν εγκαταλείπει την αλαζονεία του. Λέει σε μια κυρίαρχη χώρα τί πρέπει να κάνει και απειλεί να την απομονώσει εάν δεν κάνει αυτό που της λέει να κάνει», τόνισε το Sana.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε χθες το σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ να ηγηθεί της μετάβασης (στη δημοκρατία) ή να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της επέβαλαν κυρώσεις κατά του αλ 'Ασαντ και ορισμένων στενών συνεργατών του για να αναγκαστεί το καθεστώς να σταματήσει τα μέτρα καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 850 άνθρωποι και πάνω από 8.000 συνελήφθησαν.

Επιδοκιμάζει η Τυνησία

Στην Τυνησία, η κυβέρνηση χαιρέτισε την ομιλία του προέδρου Ομπάμα και «τη βούλησή του να υποστηρίξει την πολιτική και την οικονομία της Τυνησίας».

Η τυνησιακή κυβέρνηση, η οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, χαιρετίζει «τη σαφή του θέση και το φόρο τιμής στην επανάσταση του τυνήσιου λαού για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κυβέρνηση εκφράζει επίσης «τις βαθειές της ευχαριστίες στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους προς την Τυνησία και υπογραμμίζει τη βούλησή της για σύσφιξη των φιλικών σχέσεων των δυο χωρών και των δυο λαών».

Η Τυνησία η οποία αναγνωρίζει «τη μεγάλη σημασία του ρόλου των ΗΠΑ για μια δίκαιη και διαρκή λύση στη Μέση Ανατολή", ελπίζει ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή "θα είναι μια πραγματική αρχή για πρόοδο των προσπαθειών για μια δίκαιη λύση που θα εγγυάται στον αδελφό παλαιστινιακό λαό την ανάκτηση των νομίμων εθνικών δικαιωμάτων του και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους στο έδαφός του».