Διεθνής στόλος 15 πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια θα αναχωρήσει για τη Γάζα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στην πρώτη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε σήμερα τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση, που συνδιοργανώνει την αποστολή αυτή.
"Τα πλοία μας θα αναχωρήσουν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Για την ώρα έχουμε 15 πλοία. Δε θέλουμε ν' αυξήσουμε τον αριθμό τους γιατί θα υπάρξουν και άλλες αποστολές στο μέλλον", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της ισλαμιστικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, τα πλοία, τα οποία έχουν ναυλώσει 22 μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα μεταφέρουν περίπου 1.500 ακτιβιστές από περισσότερες από εκατό χώρες.

"Δεχθήκαμε τόσα αιτήματα από εβραίους που εάν τα αποδεχόμασταν όλα δεν θα υπήρχαν θέσεις στα πλοία για τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους", υπογράμμισε ο Γιλντιρίμ διευκρινίζοντας ότι ισραηλινοί βουλευτές έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην αποστολή αυτή.

Ο Γιλντιρίμ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, όπως το σημείο απόπλου του στόλου ή ακόμα για την τουρκική συμμετοχή στην αποστολή.

Αντίθετα, κάλεσε το Ισραήλ "να επιδείξει λογική".

"Εάν έχετε λίγη συνείδηση, θ' αφήσετε να περάσει αυτός ο δεύτερος στόλος. Διαφορετικά, ό,τι κάνετε θα στραφεί εναντίον σας", προειδοποίησε.

Στις 31 Μαΐου του 2010, ισραηλινοί κομμάντος πραγματοποίησαν επίθεση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κατά την επίθεση των ισραηλινών κομμάντος στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara σκοτώθηκαν εννέα τούρκοι υπήκοοι. To Mavi Marmara θα συμμετάσχει στη νέα αποστολή, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα η ΙΗΗ.