Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου απαντώντας στην ερώτηση Σερβίδας δημοσιογράφου αν προτίθεται να βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθεί το «ελληνικό σενάριο» η κ. Μέρκελ απάντησε ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι εντελώς διαφορετική απ΄ ότι στην Ελλάδα. 

«Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που επιθυμεί να διαβεί μία όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είμαι πεπεισμένη για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και συνέχισε: 

Οι μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν γίνονται για να κολακευτούν κάποιοι αλλά για να μην συνεχίσει η χώρα να δανείζεται πληρώνοντας υψηλά επιτόκια όπως και για να δημιουργηθούν συνθήκες για επενδύσεις.

«Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός Βούτσιτς το πράττει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» κατέληξε στην δήλωσή της για την σερβική οικονομία η κ. Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ νωρίτερα βρέθηκε στην Αλβανία όπου είχε συναντήσεις με με τον πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι η Αλβανία θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά επεσήμανε πως και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της.

Ο κ. Ράμα ανέφερε ακόμη ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Γαλλία. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί με τους Σέρβους γείτονές μας, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το γαλλο-γερμανικό μοντέλο, με τα διάφορα προγράμματα ανταλλαγής μεταξύ της νεολαίας, είναι ουσιαστική έκφραση της κοινής επιθυμίας να τερματιστεί το μίσος από γενιά σε γενιά, αλλά και τη φιλοδοξία μας να κάνουμε για το μέλλον της περιοχής αυτό που έκανε η Γερμανία και η Γαλλία σχετικά με το μέλλον της ΕΕ» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολύ θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν οι αλβανικές Αρχές και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, επισημαίνοντας ότι ο όγκος των οικονομικών ανταλλαγών ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.