Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλει απαγόρευση πώλησης όπλων στο Νότιο Σουδάν και να συμπεριλάβει σε "μαύρη λίστα" περισσότερους αντίπαλους ηγέτες στην εμπόλεμη χώρα, άσκησε ο Ερβέ Λαντσούς, επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Καθώς το Νότιο Σουδάν - η νεώτερη χώρα στο κόσμο - μπαίνει στο πέμπτο έτος από την ανακήρυξη της ανερξαρτησίας της από το Σουδάν, ο Λαντσούς έκανε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κλειστή συνεδρία, αφού ο διεθνής οργανισμός είχε κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις ότι είχαν ασκήσει σεξουαλική βία σε γυναίκες και κορίτσια, και, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν κάψει μερικές ζωντανές. 

"Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη," είπε ο αξιωματούχος σε μια μικρή συγκέντρωση δημοσιογράφων πριν την ενημέρωση στο Συμβούλιο. "Αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η πιθανότητα περισσότερων μέτρων ενάντια περισσότερων ηγετών. (...) Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για εμπάργκο όπλων διότι είναι εντελώς αμφίβολη (πράξη) η χρήση των ισχνών πόρων του κράτους για την αγορά περισσότερων εξοπλισμών," πρόσθεσε.