ΟΗΕ: Πιέσεις για εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν

ΟΗΕ: Πιέσεις για εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν

Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλει απαγόρευση πώλησης όπλων στο Νότιο Σουδάν και να συμπεριλάβει σε "μαύρη λίστα" περισσότερους αντίπαλους ηγέτες στην εμπόλεμη χώρα, άσκησε ο Ερβέ Λαντσούς, επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Καθώς το Νότιο Σουδάν - η νεώτερη χώρα στο κόσμο - μπαίνει στο πέμπτο έτος από την ανακήρυξη της ανερξαρτησίας της από το Σουδάν, ο Λαντσούς έκανε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κλειστή συνεδρία, αφού ο διεθνής οργανισμός είχε κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις ότι είχαν ασκήσει σεξουαλική βία σε γυναίκες και κορίτσια, και, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν κάψει μερικές ζωντανές. 

"Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη," είπε ο αξιωματούχος σε μια μικρή συγκέντρωση δημοσιογράφων πριν την ενημέρωση στο Συμβούλιο. "Αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η πιθανότητα περισσότερων μέτρων ενάντια περισσότερων ηγετών. (...) Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για εμπάργκο όπλων διότι είναι εντελώς αμφίβολη (πράξη) η χρήση των ισχνών πόρων του κράτους για την αγορά περισσότερων εξοπλισμών," πρόσθεσε.
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο