Ο πάπας Φραγκίσκος έπλεξε χθες το εγκώμιο των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Βολιβία υπό την προεδρία του Έβο Μοράλες και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην εκλαμβάνει την ευημερία ως υλικό πλούτο, ο οποίος, προειδοποίησε, θρέφει μόνο τη διαφθορά και τη σύγκρουση.

Οι τεταμένες σχέσεις του Μοράλες με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άρχισαν να βελτιώνονται με την εκλογή του πάπα από την Αργεντινή. Ο Μοράλες αγκάλιασε με θέρμη τον πάπα επτά χρόνια αφότου είχε χαρακτηρίσει την Εκκλησία εργαλείο κυριαρχίας.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, μίλησε από το "μπαλκόνι" της Λα Πας, η οποία περιβάλλεται από βουνοκορφές και δεν έδειξε να υποφέρει από την ασθένεια των μεγάλων υψομέτρων.

Στην πτήση του από τον Ισημερινό, απ΄όπου ξεκίνησε τη περιοδεία της επιστροφής στην πατρίδα, ο πάπας ήπιε τσάι από φύλλα μέντας, χαμομήλι και σπόρους γλυκάνισου για να προλάβει τα συμπτώματα, δήλωσε ένας ιπτάμενος φροντιστής. Οι κάτοικοι μασούν τα φύλλα της κόκας, που είναι το βασικό συστατικό της κοκαΐνης μετά την επεξεργασία τους, αλλά έχουν μόνο ένα ήπιο διεγερτικό αποτέλεσμα στη φυσική τους μορφή.

Φορώντας ένα λευκό πόντσο πάνω από τα λευκά άμφιά του ώστε να προφυλαχθεί από τον κρύο αέρα των Άνδεων, ο Φραγκίσκος χαιρέτισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Βολιβία. Ο Μοράλες έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα και να αναδιανείμει τον πλούτο.

Η ευημερία η οποία εκλαμβάνεται μόνο με όρους υλικού πλούτου έχει την τάση να γίνεται εγωιστική... να μην ενδιαφέρεται για τους άλλους και να αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην κυριαρχία του καταναλωτισμού.

Με αυτή την έννοια, η ευημερία, αντί να βοηθά, θρέφει τη σύγκρουση, είπε.