Τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έκανε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επαίνεσε ο  πάπας Φραγκίσκος.

Οι τεταμένες σχέσεις του Μοράλες με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άρχισαν να βελτιώνονται με την εκλογή του πάπα από την Αργεντινή.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, μίλησε από το «μπαλκόνι» της Λα Πας, η οποία περιβάλλεται από βουνοκορφές και δεν έδειξε να υποφέρει από την ασθένεια των μεγάλων υψομέτρων.

Στην πτήση του από τον Ισημερινό, απ΄όπου ξεκίνησε τη περιοδεία της «επιστροφής στην πατρίδα», ο πάπας ήπιε τσάι από φύλλα μέντας, χαμομήλι και σπόρους γλυκάνισου για να προλάβει τα συμπτώματα, δήλωσε ένας ιπτάμενος φροντιστής. Οι κάτοικοι μασούν τα φύλλα της κόκας, που είναι το βασικό συστατικό της κοκαΐνης μετά την επεξεργασία τους, αλλά έχουν μόνο ένα ήπιο διεγερτικό αποτέλεσμα στη φυσική τους μορφή.

Φορώντας ένα λευκό πόντσο πάνω από τα λευκά άμφιά του ώστε να προφυλαχθεί από τον κρύο αέρα των Άνδεων, ο Φραγκίσκος χαιρέτισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Βολιβία. Ο Μοράλες έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα και να αναδιανείμει τον πλούτο.

«Η ευημερία η οποία εκλαμβάνεται μόνο με όρους υλικού πλούτου έχει την τάση να γίνεται εγωιστική... να μην ενδιαφέρεται για τους άλλους και να αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην κυριαρχία του καταναλωτισμού» είπε ο πάπας και συνέχισε: 

Με αυτή την έννοια, η ευημερία, αντί να βοηθά, θρέφει τη σύγκρουση.

Απευθυνόμενος προς τον πάπα, ο Μοράλες, που είχε συγκρουστεί πολλές φορές με αξιωματούχους της Εκκλησίας στη Βολιβία προτού βελτιωθούν οι σχέσεις με την εκλογή του Φραγκίσκου το 2013, καλωσόρισε τον πάπα ως έναν ήρωα που επιστρέφει στην πατρίδα του.

«Σε πολλές ιστορικές στιγμές η Εκκλησία χρησιμοποιήθηκε για κυριαρχία, υποταγή και καταπίεση. Τώρα ο βολιβιανός λαός σάς υποδέχεται με χαρά και ελπίδα», δήλωσε ο Μοράλες, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με ένα μοτίβο των αυτοχθόνων κεντημένο γύρω από το πέτο.

«Σας καλωσορίζουμε ως τον ανώτατο εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έρχεται για να υποστηρίξει την απελευθέρωση των βολιβιανών λαών μας» σημείωσε.

Ο πάπας φάνηκε να τα χάνει όταν ο Μοράλες τού έδωσε ένα από τα πιο ασυνήθιστα δώρα που έχει λάβει ποτέ: ένα ξύλινο σφυροδρέπανο –το σύμβολο του κομμουνισμού– με μία φιγούρα των Εσταυρωμένου πάνω στο σφυρί.

Αφού πέρασε μερικές ώρες στη Λα Πας, ο πάπας, που έχασε ένα τμήμα των πνευμόνων του από μία λοίμωξη όταν ήταν νεαρός, μετακινήθηκε στην επαρχιακή πόλη Σάντα Κρους, που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο, για διαμονή δύο ημερών.

Ο Φραγκίσκος κάλεσε τους ανθρώπους να τρέφουν εκτίμηση ο ένας για τον άλλον και να φροντίζουν τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους στην κοινωνία.

«Αν η πολιτική κυριαρχείται από την οικονομική κερδοσκοπία ή αν η οικονομία κυριαρχείται μόνον από ένα τεχνοκρατικό και ωφελιμιστικό παράδειγμα που ασχολείται με τη μεγιστοποίηση της παραγωγής δεν θα καταλάβουμε, πόσο μάλλον να επιλύσουμε, τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας» είπε ο πάπας.

Ο Μοράλες, μέλος της φυλής Αϊμάρα και πρώην καλλιεργητής κόκας, ανήλθε στην εξουσία το 2006 με την υπόσχεση να κυβερνήσει προς όφελος της πλειονότητας των φτωχών αυτοχθόνων, που έχουν περιθωριοποιηθεί από την κυβερνώσα ελίτ.

Τοπικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες αποκαλούν την επίσκεψη «Συμφιλίωση και ανανέωση» και λένε πως ο πάπας θα επιδιώξει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοχθόνων της χώρας και των απογόνων των ισπανών αποικιοκρατών που έφεραν τον καθολικισμό στη Βολιβία.

«Ο χριστιανισμός έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του βολιβιανού λαού», είπε ο πάπας.

Κυβερνητικοί υπουργοί επικαλούνται τις ανησυχίες του πάπα για το περιβάλλον ως γέφυρα για μία βαθύτερη προσέγγιση. Οι αυτόχθονες λαοί των Άνδεων τιμούν τη θεά Πατσαμάμα ή Μητέρα Γη.