Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, στη νέα έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτιμά ότι η Κροατία εκπληρώνει όλα τα αιτήματα της εισαγγελίας για νομική βοήθεια, αλλά τονίζει ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η υπόθεση με τα λεγόμενα «ημερολόγια πυροβολικού» της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα» του 1995.
 «Η Κροατία ανταποκρίνεται εγκαίρως και ικανοποιητικά στα αιτήματα της εισαγγελίας για βοήθεια και παρέχει πρόσβαση σε μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία», αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του κ. Μπράμερτζ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Την περίοδο που καλύπτει η έκθεση, η κυβερνητική ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε το 2009 για να εντοπίσει τα στρατιωτικά έγγραφα που αφορούν την επιχείρηση «Καταιγίδα», τα οποία είχαν ζητηθεί για τη δίκη του Κροάτη στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα ή για να αποσαφηνίσει την εξαφάνισή τους, συνέχισε τη διοικητική έρευνα, αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας του ICTY.

Η ομάδα εργασίας κατέθεσε τρεις εκθέσεις, στις οποίες καταγράφονται οι δραστηριότητες και τα ευρήματά της μέχρι σήμερα.

«Η εξαφάνιση των αρχείων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Μπράμερτζ στην έκθεσή του, την οποία θα παρουσιάσει, στις 6 Ιουνίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Ο κ. Μπράμερτζ αναφέρει ακόμη ότι το δικαστικό συμβούλιο του ICTY, στις 15 Απριλίου, ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση για τους Κροάτες στρατηγούς Άντε Γκοτοβίνα και Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα». Ο Γκοτοβίνα καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη, ο Μάρκατς σε 18 χρόνια κάθειρξη και ο τρίτος κατηγορούμενος, Ίβαν Τσέρμακ, αφέθηκε ελεύθερος.

 Η πλήρης συνεργασία των κροατικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι μια από τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο του κεφαλαίου 23 - Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κροατίας-ΕΕ.