Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου κατατέθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Σερβία, ποσοστό αυξημένο κατά 70% σε σύγκριση με το 2014.

«Δεν είναι οικονομικό, δεν είναι πολιτικό πρόβλημα, είναι μετακίνηση πληθυσμών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, σε σύσκεψη με την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), με θέμα το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο κ. Βούλιν, είπε ότι στο κέντρο υποδοχής μεταναστών, στην πόλη Πρέσεβο στη νότια Σερβία, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, εκδόθηκαν σήμερα το πρωί 626 βεβαιώσεις σε αιτούντες χορήγηση ασύλου.

Στη Σερβία, περίπου 60.000 άνθρωποι εξέφρασαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν δημιουργήθηκε στη Σερβία, ούτε μπορεί να επιλυθεί στη Σερβία και γνωστοποίησε ότι υπάρχουν ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και ότι χρειάζεται η συμβολή διερμηνέων, γιατρών και πάνω απ΄όλα σχέδιο και στρατηγική για τα επόμενα βήματα.