Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σήμερα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το κόμμα του, ανακοίνωσε η προεδρία.

«Ο πρόεδρος συνάντησε σήμερα (Πέμπτη) στο προεδρικό μέγαρο τον βουλευτή από το Ικόνιο (κεντρικά) και πρόεδρο του AKP Αχμέτ Νταβούτογλου και του ανέθεσε να συγκροτήσει την 63η κυβέρνηση» (της τουρκικής Δημοκρατίας) επισημαίνει η προεδρία σε μία σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της.

Ο Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τους επικεφαλής των άλλων τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, μετέδωσε το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο το πρωθυπουργικό γραφείο.

Πίσω από το AKP, στη δεύτερη θέση εξελέγη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,1% των ψήφων και 132 βουλευτικές έδρες. Ακολουθεί κατόπιν το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με ποσοστό 16,4% και 80 έδρες και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 12,9% και επίσης 80 έδρες.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες προκειμένου να συγκροτήσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.