Η παγκόσμια φτώχεια είναι δυνατό να εξαλειφθεί έως το 2030, αν πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το μήνυμα της έκθεσης είναι σαφές: αν διατηρήσουμε το στάτους κβο, θα έχουμε ακόμη το 2030 περισσότερα από 650 εκατομμύρια ανθρώπους που θα υποφέρουν από την πείνα», δήλωσε ο Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του FAO, παρουσιάζοντας στη Ρώμη την έκθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε μαζί με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (PAM) και το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (FIDA).

«Η έκθεσή μας εκτιμά πως η εξάλειψη της χρόνιας πείνας θα απαιτήσει μία συνολική επένδυση ύψους περίπου 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στη διάρκεια των επόμενων 15 χρόνων», δηλαδή 160 δολάρια ετησίως για κάθε άνθρωπο που ζει στη φτώχεια, συνέχισε.

«Δεδομένου ότι αυτό ισοδυναμεί λίγο-πολύ με το 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σκέπτομαι προσωπικά πως το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί γα την εξάλειψη της φτώχειας είναι σχετικά χαμηλό», πρόσθεσε ο διευθυντής του FAO.

Η έκθεση συντάχθηκε από τις τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ που ειδικεύονται στη μάχη κατά της πείνας και στην αγροτική ανάπτυξη πριν από την τρίτη διεθνή διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου 2015 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Προτείνει την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα συνοδεύονται από μέτρα κοινωνικής προστασίας, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας θα είχαν κόστος 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στα οποία θα προστίθεντο 151 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για επενδύσεις υπέρ των φτωχών (105 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία και 46 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αστικές περιοχές), σύμφωνα με την έκθεση.