Τουλάχιστον 15.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 30.000 έχουν τραυματιστεί στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανόν ακόμη πιο βαρύς, υπογράμμισε ο ΟΗΕ, καθώς η καταμέτρηση, η οποία σταμάτησε τον Απρίλιο, συμπεριλαμβάνει μόνο τα θύματα που ο οργανισμός ήταν σε θέση να επαληθεύσει.

Ο ΟΗΕ απέγραψε «τουλάχιστον 44.136 θύματα μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 14.947 νεκρών», όπως ανέφερε στην «Έκθεση για την προστασία των αμάχων στην ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ».

Χιλιάδες Ιρακινοί μαχητές και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν επίσης την περίοδο αυτή, αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τους αριθμούς τους.

Το Ιράκ μετράει εξάλλου πάνω από τρία εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους από την έναρξη της σύγκρουσης αυτής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι εχθροπραξίες είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2014, με την κεραυνοβόλα έφοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ στην επαρχία αλ Άνμπαρ, δυτικά της Βαγδάτης. Κατόπιν, το ΙΚ κατέλαβε τεράστιες περιοχές, ιδίως στο βόρειο Ιράκ, όπου μεταξύ άλλων πήρε τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.