Δεν θα ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς σύμφωνα με διπλωμάτες υπάρχουν ακόμη άλυτες διαφωνίες όσον αφορά το εμπάργκο όπλων και άλλα ζητήματα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία απόψε ο Ζαρίφ είπε «όχι», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με δυσφορία την απροθυμία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος» και η διαδικασία στη Βιέννη θα συνεχιστεί όσο οι συνομιλίες συνεχίζουν να είναι χρήσιμες. Η αμερικανική προεδρία ωστόσο τόνισε ότι απομένουν σημαντικά ζητήματα να διευθετηθούν και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη καλείται να λάβει σκληρές αποφάσεις.

«Δεν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία αν δεν αρθούν όλες οι ανησυχίες μας. Όσο (τα μέρη) συνεχίζουν να καταγράφουν πρόοδο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση συνεχιστεί, η προσωρινή συμφωνία θα παραταθεί, ανέφεραν αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Η συμφωνία αυτή έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.