Στη Βραζιλία 28 παιδιά και έφηβοι, στην πλειονότητά τους μαύροι, δολοφονούνται καθημερινά, αριθμός διπλάσιος από ότι πριν από 25 χρόνια, παρά το γεγονός πως θεσπίστηκαν νόμοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Μια έκθεση της UNICEF στέκεται στην αντίθεση ανάμεσα στον εν εξελίξει διάλογο στο Κογκρέσο της Βραζιλίας περί της μείωσης της ηλικίας των προσώπων που μπορούν να δικάζονται ως ενήλικες για ποινικά αδικήματα από τα 18 στα 16 έτη, από τη μια, και στις 10.500 δολοφονίες ανηλίκων που καταγράφηκαν το 2013 (την τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα επίσημα στοιχεία), έναν απολογισμό που είναι βαρύτερος ακόμη και εκείνων που σημειώνονται σε κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση, από την άλλη.

Καταγράφεται στην κοινωνία μια τάση «να αποδοθεί η ευθύνη για τη βία στους εφήβους . Στην πραγματικότητα, καθημερινά επιβάλλεται η θανατική ποινή σε εφήβους, κυρίως μαύρους, σε όλη τη χώρα», σημειώνει η UNICEF.

«Αυτή η συγκλονιστική κατάσταση φέρνει τη Βραζιλία στη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών νέων έως 19 ετών, πίσω μόνο από τη Νιγηρία», προσθέτει η UNICEF.

Το ποσοστό των δολοφονιών (με θύματα 19 ετών και νεότερα) στις τάξεις του μαύρου πληθυσμού, ο οποίος γενικά πλήττεται από τη φτώχεια και ζει στα προάστια και στις παραγκουπόλεις γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι τετραπλάσιο του αντίστοιχου στον λευκό πληθυσμό: 36,9 έναντι 9,6 ανά 100.000 κατοίκων. 

Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εγκλήματα αυτά μένουν ατιμώρητα, τονίζει η έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα 25 χρόνια μετά την υιοθέτηση του καταστατικού για τα Παιδιά και τους Εφήβους, που είχε στόχο να βελτιωθούν τα δικαιώματά τους στη Βραζιλία.