Κίεβο: Ζητά τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για τη συντριβή της πτήσης MH17

Κίεβο: Ζητά τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για τη συντριβή της πτήσης MH17

Την έγκριση της πρότασης για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines, πριν από περίπου έναν χρόνο στα ανατολικά της χώρας, ζήτησε η Ουκρανία από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Μαλαισία, η Ολλανδία και η Ουκρανία είχαν υποβάλει μια κοινή πρόταση για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου δικαστηρίου ενώπιον του οποίου θα προσαχθούν οι υπεύθυνοι για τη συντριβή. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η Μαλαισία υπέβαλε ένα προσχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική.

Η πτήση MH17 είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ και κατευθυνόταν για την Κουάλα Λουμπούρ όταν συνετρίβη στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση της ολλανδικής επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών, το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα αφού χτυπήθηκε από πολλά αντικείμενα «υψηλής ενέργειας». Η οριστική έκθεση της επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο