Συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο «Σπίτι της Συνεργασίας», στη «νεκρή» ζώνη της Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια γεύματος που θα ε΄χουν οι τρεις άνδρες θα εξεταστούν οι τρόποι συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσο και για τη διασφάλιση της μετέπειτα εφαρμογής της. 

Πριν από το γεύμα, ο κ. Γιουνκέρ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ήδη συμφωνήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση μιας Επιτροπής μετά τη λύση του κυπριακού, στην οποία θα συμμετέχουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η οποία θα έχει ως αποστολή της, την επίβλεψη τόσο της εφαρμογής της λύσης όσο και της εναρμόνισης της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν και θέματα που αφορούν την ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Γιουνκέρ, θέματα ενεργειακής πολιτικής και θέματα που αφορούν την οικονομία, καθώς επίσης και τις πολιτικές της ΕΕ στην περιοχή, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως στη συνάντηση θα είναι παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Γιουνκέρ στην Κύπρο και θα τον συνοδεύει ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Αύριο, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γιαννάκη Ομήρου, Πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.