Εγκρίθηκαν από την ολομέλεια της ιαπωνικής κάτω Βουλής τα σχέδια νόμου περί εθνικής άμυνας και ασφάλειας του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, στη σκιά των χθεσινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας βουλευτών και πολιτών κατά της νομοθεσίας που μεταβάλλει τον ειρηνιστικό χαρακτήρα του ιαπωνικού Συντάγματος, καθιστώντας δυνατή την αποστολή στρατευμάτων εκτός της ιαπωνικής επικράτειας για τη συνδρομή συμμαχικής χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, μετά την υιοθέτηση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή των νομοσχεδίων, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν ως στόχο την ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου της Ιαπωνίας στη διεθνή σκηνή.

Προηγήθηκε η εισβολή δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή της Βουλής, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές χάους.

Η επανερμηνεία του θεμελιώδους νόμου προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ιαπωνία και κρίνεται «αντισυνταγματική» από μεγάλο αριθμό συνταγματολόγων και πολιτικών αναλυτών.