Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν ενωματωμένες με τα πακιστανικά στρατεύματα σε αποστολές συλλογής μυστικών πληροφοριών έως το καλοκαίρι του 2009, σύμφωνα με αμερικανικά εμπιστευτικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, μια αποκάλυψη που μπορεί να πλήξει τη δημόσια εικόνα του πακιστανικού στρατού.
Η αποκάλυψη έρχεται την επομένη μιας άλλης σειράς τηλεγραφημάτων που έδειξαν πως ο ισχυρός επικεφαλής του πακιστανικού στρατού όχι μόνο συμφώνησε σιωπηρά στη συγκαλυμμένη εκστρατεία των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μαχητών, αλλά ζήτησε και "συνεχή κάλυψη με Pradator" των περιοχών των φυλών από τα αεροσκάφη αυτά. Ο στρατός αρνήθηκε το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων.

Η τοπική εφημερίδα Dawn, η οποία δήλωσε ότι απέκτησε τα μυστικά τηλεγραφήματα από τον ιστότοπο WikiLeaks, ανέφερε πως αποκαλύπτουν ότι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν αναπτυχθεί με πακιστανικά στρατεύματα σε κοινές επιχειρήσεις στο Πακιστάν έως το Σεπτέμβριο του 2009.

"Μέσω αυτών των ενσωματωμένων, βοηθάμε τους Πακιστανούς να συλλέξουν και να συντονίσουν υπάρχοντα στοιχεία μυστικών πληροφοριών", φέρεται να είπε, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πακιστάν εκείνη την περίοδο, Αν Πάτερσον.

Ο ισχυρός πακιστανικός στρατός ήρθε αντιμέτωπος με σπάνιες επικρίσεις, έπειτα από μια μυστική επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο εξοργισμένος στρατός ανέφερε πως η επίθεση, η οποία προκάλεσε σοβαρή ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ήταν παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο οι Πακιστανοί επέκριναν τους στρατηγούς της χώρας επειδή δεν ήξεραν σχετικά με την επιδρομή.

Πολλά τηλεγραφήματα δείχνουν πως οι ΗΠΑ ανυπομονούσαν να ενσωματώσουν αμερικανικά στρατεύματα με πακιστανούς στρατιώτες, ανέφερε η Dawn.

Η Πάτερσον έγραψε το Νοέμβριο του 2009 για την πιθανότητα οι "επιχειρήσεις στη βόρεια FATA (Περιοχές των Φυλών υπό Ομοσπονδιακή Διοίκηση) να παράσχουν επιπλέον ευκαιρίες για ενσωμάτωση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ...".

    Η FATA θεωρείται ένας παγκόσμιος κόμβος μαχητών, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και αφγανικών φατριών που διασχίζουν τα σύνορα και επιτίθενται στις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις και στα αφγανικά στρατεύματα.

    Έως το Σεπτέμβριο του 2009, τα σχέδια για κοινές δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών είχαν διευρυνθεί προκειμένου να περιλάβουν το αρχηγείο του στρατού, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα.

    "Το Πακιστάν έχει αρχίσει να δέχεται υποστήριξη σε μυστικές πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση από το στρατό των ΗΠΑ για επιχειρήσεις COIN (καταστολής μαχητών)", έγραψε η Πάτερσον.

    "Επιπλέον συγχωνευμένα κέντρα μυστικών πληροφοριών" είχαν συσταθεί "στο αρχηγείο του Σώματος Συνόρων και στο 11ο Σώμα και αναμένουμε και σε επιπρόσθετες θέσεις, περιλαμβανομένου του GHQ [γενικού αρχηγείου] και του 12ου Σώματος στο Μπαλοτσιστάν."

    Πακιστανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό των τηλεγραφημάτων.

    Η παρουσία εκπαιδευτών των ΗΠΑ στο Πακιστάν έχει αναγνωριστεί δημόσια, όχι όμως και τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.

    Τα αντιαμερικανικά αισθήματα είναι έντονα στο Πακιστάν, εν μέρει λόγω των πληγμάτων που επιφέρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στους μαχητές, τα οποία θεωρούνται ως παραβίαση κυριαρχίας και έχουν σκοτώσει αμάχους.

    Σύμφωνα με τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν στην Down χθες Παρασκευή, ο αρχηγός του επιτελείου στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Ασφάκ Καγιάνι, ζήτησε από το ναύαρχο Γουίλιαμ Τζ. Φάλον, τότε διοκητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αυξημένη επιτήρηση και 24ωρη κάλυψη με Predator πάνω από το Βόρειο και Νότιο Ουαζιριστάν, προπύργια των μαχητών Ταλιμπάν.

    Ο πακιστανικός στρατός αρνήθηκε το περιεχόμενο αυτών των τηλεγραφημάτων.

    Οι Πακιστανοί έχουν απογοητευθεί από την αδυναμία της κυβέρνησής τους να καταστείλει τους συνδεόμενους με την Αλ Κάιντα ντόπιους μαχητές Ταλιμπάν, που φαίνεται να εξαπολύουν κατά βούληση βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας αν και έχουν υποστεί σειρά στρατιωτικών επιθέσεων στα προπύργιά τους.

    Το Πακιστάν έχει δεχθεί περαιτέρω πιέσεις από τις ΗΠΑ να καταστείλει τους μαχητές αφότου ανακαλύφθηκε πως ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε μία πόλη-φρουρά όχι μακριά από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών.

    Η συνεργασία ανάμεσα στην Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον είνα απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του γειτονικού Αφγανιστάν.

    "Προηγουμένως, η ηγεσία του πακιστανικού στρατού αρνείτο επίμονα να μας αφήσει να ενσωματώσουμε το προσωπικό ειδικών επιχειρήσεών μας στις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Η πρόσφατη έγκριση από το GHQ φαίνεται να συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στη σκέψη των Πακιστανών, αναφέρει ένα τηλεγράφημα των ΗΠΑ το 2009, σύμφωνα με την Dawn.

    "Η ανάπτυξη αυτή είναι πολύ ευαίσθητη πολιτικά. Αν λάβουν οποιαδήποτε κάλυψη στα ΜΜΕ του Πακιστάν ή των ΗΠΑ, οι πακιστανοί στρατιωτικοί πιθανότητα θα σταματήσουν να υποβάλλουν αιτήματα για τέτοια βοήθεια."