Με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη νήσο χθες και σήμερα, μετέδωσαν κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο άνδρες «υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα» της επίσκεψης αυτής, της πρώτης που πραγματοποιεί ένας επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από την επανένωση, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Granma.

Η συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε «εγκάρδια», επέτρεψε να επισημανθούν οι πολυάριθμοι παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την «ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας» των δύο πλευρών, αλλά και να συζητηθούν ζητήματα της «διεθνούς ατζέντας», σύμφωνα με την εφημερίδα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Αφού υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού πολιτικής διαβούλευσης, ο κ. Σταϊνμάγερ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη τίθενται «σε νέα βάση». Οι διμερείς επαφές ήταν εξαιρετικά σπάνιες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ως σήμερα.

Επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν πολυάριθμοι επιχειρηματίες, ο γερμανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στην Αβάνα με αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης της Κούβας, συμπεριλαμβανομένου του ομολόγου του Μπρούνο Ροδρίγκες.

Ακόμη ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο της Αβάνας Χάιμε Ορτέγα, με επιστήμονες, οικονομικούς παράγοντες και καλλιτέχνες. Στο πρόγραμμά του δεν προβλέπονταν συναντήσεις με διαφωνούντες ή αντικαθεστωτικούς.