Απόψε τα μεσάνυχτα οι ΗΠΑ και η Κούβα ανοίγουν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ιστορικής προσέγγισης που άρχισαν πέρυσι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο.

Τα κτήρια που στεγάζουν τα Γραφεία Συμφερόντων καθεμιάς από τις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της άλλης θα ανακτήσουν αυτομάτως το καθεστώς της πρεσβείας το πρώτο λεπτό της 20ης Ιουλίου, ως συνέπεια της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Στην Ουάσιγκτον, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) στο κτήριο της κουβανικής αποστολής, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας από το 1959.

Ο Μπρούνο Ροντρίγκες θα μεταβεί στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 20:45 (ώρα Ελλάδας).

Στην Αβάνα δεν προβλέπεται να γίνει αύριο κάποια τελετή, όμως το κτήριο της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν θα μετατραπεί πράγματι σε αμερικανική πρεσβεία. Οι διπλωμάτες θα περιμένουν, ωστόσο, την άφιξη του Τζον Κέρι μέσα στο καλοκαίρι, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, για να υψώσουν την αμερικανική σημαία, ανέφερε αμερικανική διπλωματική πηγή.

Αύριο, Δευτέρα, «όλοι οι εργαζόμενοι του γραφείου συμφερόντων θα επαναδιαπιστευθούν ως εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας και ο επικεφαλής της αποστολής ως επιτετραμμένος. Αυτό σημαίνει πως όλο το προσωπικό θα ενσωματωθεί στο διπλωματικό σώμα της Αβάνας», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το αμερικανικό Γραφείο Συμφερόντων απασχολεί 360 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους Κουβανούς.