Σε εκβασμούς και συκοφαντική δυσφήμιση ξένων πολιτών και επιχειρήσεων επιδιδόταν η Υπηρεσία Αντικατασκοπείας GCHQ, σύμφωνα με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.    

«Η GCHQ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε το 2013, διαθέτει τμήμα το οποίο ασχολείται με εκβιασμούς ξένων πολιτών και με τη συκοφαντική δυσφήμιση ξένων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Ασάνζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Αυστραλός Ασάνζ υποστηρίζει ότι η GCHQ διαθέτει ένα τμήμα, που αποκαλείται Ομάδα Παρακολούθησης Κοινής Απειλής, έργο του οποίου είναι να κατασκευάζει πλαστά βίντεο και γραπτά μηνύματα για να ασκεί πίεση σε ξένους πολίτες.

Ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι από τις υποκλοπές που έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), προκύπτει ότι η μονάδα αυτή έφθανε σε σημείο να κατασκευάζει «σωσίες» ξένων επιχειρήσεων- τις οποίες το Λονδίνο ήθελε να βάλει στο περιθώριο-- και να πουλάει προϊόντα χαμηλής ποιότητας με την επωνυμία τους.

Ο Ασάνζ προσθέτει ότι, παρότι ακούγεται σαν μία «τρελή θεωρία συνωμοσίας», οι πληροφορίες αυτές περιέχονται σε έγγραφα της GCHQ, σύμφωνα πάντα με τη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό.

Ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε στο παρελθόν ότι η NSA συνεργαζόταν και αντάλλασε δεδομένα με την GCHQ για να επεκτείνει το βεληνεκές της πέραν από το πεδίο εφαρμογής του αμερικανικού νόμου.