«Η Ιταλία πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών» αποφάνθηκε με ετυμηγορία του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η απόφαση αφορά σχετική προσφυγή τριών ομοφυλόφιλων ζευγαριών που ζητούσαν να γίνουν σεβαστά τα ατομικά τους δικαιώματα με την αναγνώριση της νομικής οντότητας του ζευγαριού, όπως συμβαίνει και με τους ετεροφυλόφιλους.

«Η νομική προστασία, η οποία προσφέρεται στην Ιταλία στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, όχι μόνον αποτυγχάνει σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός ζευγαριού που διατηρεί μόνιμο δεσμό, αλλά δεν μπορεί ούτε και να θεωρηθεί ικανοποιητικά αξιόπιστη», γράφουν οι δικαστές, οι οποίοι, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έλαβαν την απόφασή τους ομόφωνα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε και πάλι χθες ότι η νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών θα γίνει πραγματικότητα πριν από το τέλος του 2015, παρά τις αντιδράσεις της κεντρώας, καθολικής μειοψηφίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνησή του.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει και την Ελλάδα επειδή στη νομοθεσία της απέκλεισε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια από τον νέο θεσμό του συμφώνου συμβίωσης.