current views are: 3

21 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση19:40

Καμπότζη: Στη φυλακή μέλη της αντιπολίτευσης για «καθοδήγηση εξέγερσης»

Ποινές φυλάκισης σε 11 μέλη της αντιπολίτευσης επέβαλε δικαστήριο στην Καμπότζη, σε μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στην εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.  

Δημοσίευση 19:40’
αρθρο-newpost

Ποινές φυλάκισης σε 11 μέλη της αντιπολίτευσης επέβαλε δικαστήριο στην Καμπότζη, σε μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στην εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.  

Ποινές φυλάκισης σε 11 μέλη της αντιπολίτευσης επέβαλε δικαστήριο στην Καμπότζη, σε μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στην εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας. 

Οι 11 κρίθηκαν ενοχοι για εξέγερση λόγω του ρόλου τους σε μια διαδήλωση που κατεστάλη βίαια τον Ιούλιο του 2014.

«Το δικαστήριο καταδίκασε τρεις εξ αυτών σε κάθειρξη 20 ετών για καθοδήγηση εξέγερσης. Οκτώ άλλοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη επτά ετών», ανακοίνωσε ο δικηγόρος Σαμ Σοκόνγκ.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λικάντο διευκρίνισε πως μόνο ένας από τους εννέα δικηγόρους μετέβη σήμερα στο δικαστήριο, καθώς οι άλλοι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Τον Ιούλιο του 2014 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «εξέγερση» σε βάρος αυτών των 11 αντιπολιτευόμενων, έπειτα από διαδηλώσεις που είχαν σηματοδοτήσει την κορύφωση του κινήματος αμφισβήτησης των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2013.

Τα μέλη του Κόμματος Εθνικής Διάσωσης της Καμπότζης (CNRP) είχαν αρνηθεί τότε να καταλάβουν τις έδρες τους αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

Η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να βάλει τέλος σε συγκρούσεις με γκλομπ και πέτρες ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης και φρουρούς ασφαλείας του Freedom Park (Πάρκο της Ελευθερίας). Δεκάδες άνθρωποι είχαν τραυματισθεί.

Οι περίπου 300 διαδηλωτές ζητούσαν να ανοίξει και πάλι αυτό το πάρκο, το οποίο είναι ένας συμβολικός τόπος διαδηλώσεων που είχαν κλείσει από μήνες οι αρχές.

Ο πρωθυπουργός Χουν Σεν κυβερνά τη χώρα εδώ και τριάντα χρόνια με σιδηρά πυγμή και καταστέλλει όλες τις διαδηλώσεις.


σχετικα αρθρα