Καινούριο μέτωπο λιτότητας άνοιξε σήμερα ο Βρετανικός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ 'Οσμπορν, καθώς κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας να εντοπίσουν τομείς, στους οποίους θα μπορούσαν να υπάρξουν περικοπές δαπανών έως 40% μέχρι το 2020. 

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πολιτικός, στις 25 Νοεμβρίου θα καθορίσει από πού ακριβώς θα εξοικονομηθούν τα επιπρόσθετα 20 δισεκ. λίρες ετησίως, πέρα από τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες πρόνοιας που ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Αυτή η αναθεώρηση των δαπανών είναι το επόμενο βήμα στο σχέδιό μας για να εξαλείψουμε το έλλειμμα, να πετύχουμε πλεόνασμα και να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία ζει εντός των δυνατοτήτων της.

Ο υπουργός ζητά από τις κρατικές υπηρεσίες να επισημάνουν τρόπους για την μείωση των καθημερινών δαπανών τους κατά 25-40% ετησίως, προκειμένου να δώσουν στην κυβέρνηση μια σειρά από επιλογές για να πετύχει το στόχο για εξοικονόμηση 20 δισεκ. λιρών.

Από τις περικοπές εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό η υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, η άμυνα και η παροχή βοήθειας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση.