Ακόμα πιο αυστηρές ποινές σε Παλαιστίνιους που εκτοξεύουν πέτρες σε οχήματα ή στους δρόμους επέβαλε σήμερα το ισραηλινό κοινοβούλιο, αυξάνοντας το χρόνο παραμονής στην φυλακή ακόμα και στα 20 χρόνια. 

Με ψήφους 69-17 οι βουλευτές αποφάσισαν να αυξήσουν τις ποινές αργά χθες, εγκρίνοντας μία νομοθεσία που προτάθηκε έπειτα από το κύμα των παλαιστινιακών διαδηλώσεων που σημειώθηκε πέρυσι στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η ανοχή προς τους τρομοκράτες τερματίζεται σήμερα. Όποιος εκσφενδονίζει πέτρες είναι τρομοκράτης και μόνο μία κατάλληλη ποινή μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο και δίκαιη τιμωρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και στην ισραηλινή αστυνομία εκφυλίζονται συχνά σε βίαιες συγκρούσεις και το να εκσφενδονίζουν πέτρες έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης των Παλαιστινίων από την εποχή της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα) εναντίον της ισραηλινής κατοχής στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από το 2011, τρεις Ισραηλινοί, ανάμεσά τους ένα μωρό και ένα κορίτσι, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από πέτρες που εκτοξεύθηκαν εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία, περιλαμβανομένων και πραγματικών πυρών, κατά την καταστολή παλαιστινιακών διαδηλώσεων, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς.

Ο νέος νόμος προβλέπει έως και 20ετή κάθειρξη για όποιον εκσφενδονίζει πέτρες εναντίον ενός οχήματος με πρόθεση να προκαλέσει σωματική βλάβη και δεκαετή κάθειρξη αν η πρόθεση δεν έχει αποδειχθεί.

Οι εισαγγελείς σε τέτοιες περιπτώσεις ζητούν συνήθως ποινές όχι πάνω από τρία χρόνια όταν το αδίκημα δεν έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό.

Ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής του Συλλόγου Παλαιστινίων Κρατουμένων, μίας οργάνωσης που αναλαμβάνει την υπεράσπιση Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, χαρακτήρισε τον νέο νόμο "ρατσιστικό".