Στο 50-50 βλέπει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πιθανότητα σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας ή προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι 50-50», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Χαλούκ Κοτς, ανώτερο στέλεχος του CHP, για σχεδόν δύο ώρες.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν για 10 ως 15 ημέρες ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους θα παρουσιαστούν στους ηγέτες των δύο κομμάτων τα αποτελέσματά τους, διευκρίνισε ο Τσελίκ.

«Εάν κριθεί ότι υπάρχει το έδαφος για το σχηματισμό μιας συμμαχίας, τότε θα περάσουμε από τις διερευνητικές συνομιλίες στις διαπραγματεύσεις... Εάν αποφασιστεί ότι δεν είναι εφικτό να σχηματιστεί ένας συνασπισμός η διαδικασία θα τερματιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται πως ευνοεί την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα έδινε στο AKP την πιθανότητα να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην εθνοσυνέλευση και να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, όπως είναι γνωστό πως επιδιώκει.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναζητεί το τρέχον διάστημα σύμμαχο για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, αφού στις εκλογές του Ιουνίου το AKP έχασε την πλειοψηφία των εδρών που διατηρούσε από το 2002.

Το AKP έχει αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αλλά η πρόοδος μοιάζει να σημειώνεται με πολύ βραδύ ρυθμό.

Μια συμμαχία ανάμεσα στο κεντροδεξιό, ισλαμιστικών καταβολών AKP και το κεντροαριστερό CHP, το οποίο τάσσεται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, θα ήταν εύθραυστη εξ ορισμού. Αλλά θα μπορούσε να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές και να δώσει ώθηση στις προσπάθειες να επιλυθεί το Κουρδικό ζήτημα.