Ένας Τούρκος 20 ετών ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας του ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων προχθές στη Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία

«Επιβεβαιώνουμε στη βάση των γενετικών αναλύσεων που έχουν γίνει πως ο δράστης της επίθεσης είναι ένας άνδρας 20 ετών από την Αντιγιαμάν (νοτιοανατολική Τουρκία)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Ο νεαρός άνδρας, που τα αρχικά του είναι Σ. Α. Α., είχε ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μόλις πριν από δύο μήνες, ανέφερε σήμερα ο τουρκικός Τύπος. 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ανατινάχθηκε προχθές το μεσημέρι στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου της Σουρούτς (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, εν μέσω μία ομάδας νεαρών υποστηρικτών της κουρδικής υπόθεσης που ήθελαν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Κομπάνι. 

Η συριακή αυτή πόλη, που βρίσκεται ακριβώς στην απέναντι πλευρά των συνόρων, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια των μαχών που τελείωσαν τον Ιανουάριο με τη νίκη των Κούρδων της Συρίας επί του ΙΚ. 

Μόλις μερικές ώρες μετά την επίθεση ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στο τζιχαντιστικό κίνημα, που έχει καταλάβει εδώ και ένα χρόνο μεγάλα τμήματα του ιρακινού και του συριακού εδάφους. 

Σύμφωνα με τον Τύπο, οι τουρκικές αρχές ερευνούν πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στη φονική επίθεση στη Σουρούτς και στην επίθεση που προκάλεσε τέσσερις θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη διάρκεια μίας δημόσιας συγκέντρωσης του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας στις 5 Ιουνίου στο Ντιαγιαρμπακίρ (νοτιοανατολικά), δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε σήμερα πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις και πως οι δύο δράστες των επιθέσεων αυτών είχαν ενταχθεί ταυτόχρονα στις τάξεις των τζιχαντιστών.