Περίπου 5.000 Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο κοινοβούλιο της Λισαβόνας, απαιτώντας να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας και αλλαγή κυβέρνησης, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

«Έξω η κυβέρνηση!», «Όχι στην πολιτική της δεξιάς», ή ακόμη «εναντίον της αβεβαιότητας, για την υπεράσπιση των μισθών!», μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας.

«Είναι ώρα να πούμε 'basta!' ('φτάνει πια') σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας της CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

«Απαυδήσαμε από αυτή την πολιτική. Βιώσαμε αυτό που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και οι Πορτογάλοι είναι ακόμη πιο φτωχοί», είπε χαρακτηριστικά ο Νούνιο Κόστα, 49 ετών, που ταξίδεψε στη Λισαβόνα από το Βιζέου (κεντρική Πορτογαλία) για τη διαδήλωση.

«Κουραστήκαμε πια. Είμαι 36 χρονών, έχω δουλειά εδώ, αλλά ένα μεγάλο μέρος της γενιάς μου είναι αναγκασμένη να μεταναστεύσει, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία ή στην Αγγλία», είπε ο Κάρλος Σίλβα, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης «την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών» και αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα.