Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν δέχτηκε σήμερα να εξετάσει την έφεση που έχει ασκήσει η Άσια Μπίμπι, μια χριστιανή που καταδικάστηκε σε θάνατο για βλασφημία, στο πλευρό της οποίας έχουν ταχθεί πολλοί Δυτικοί ηγέτες και ο πάπας Φραγκίσκος.

Η Άσια Μπίμπι, μητέρα πέντε παιδιών, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 2010 αφού οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού της την κατηγόρησαν ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ, κάτι που η ίδια αρνείται κατηγορηματικά. Έκτοτε, η Μπίμπι έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της δημόσιας συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στο Πακιστάν για τον νόμο που αφορά τη βλασφημία.

Συχνά, ανυπόστατες κατηγορίες οδηγούν στο λιντσάρισμα των "υπόπτων" από το εξοργισμένο πλήθος και τα δικαστήρια σπανίως απαλάσσουν τους κατηγορούμενους για βλασφημία.

Οι συνήγοροι της Άσια Μπίμπι προσέφυγαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης επικύρωσε τη θανατική καταδίκη της.

Σήμερα το πρωί το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει την έφεση της πελάτισσάς μου, είπε ένας από τους δικηγόρους, ο Σαϊφούλ Μαλούκ. Η ημερομηνία έναρξης της δίκης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ο δικαστής Σακίμπ Νιχάρ, ο επικεφαλής των τριών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαίωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπιστης της Μπίμπι. Πρόκειται επίσης να εξετάσει το αίτημα ενός δικηγόρου της πολιτικής αγωγής ο οποίος ζητά να απορριφθεί η έφεση γιατί υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.

Η υπόθεση της Άσια Μπίμπι έγινε γνωστή το 2009, όταν η γυναίκα καυγάδισε με μουσουλμάνες συγχωριανές της ενώ δούλευαν μαζί στα χωράφια επειδή εκείνες αρνήθηκαν να πιουν νερό από το ίδιο ποτήρι που χρησιμοποίησε εκείνη, η χριστιανή. Λίγες ημέρες αργότερα οι γυναίκες την κατήγγειλαν για βλασφημία, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη και τη φυλάκισή της.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος για τη βλασφημία προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε όποιον προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ και την ισόβια κάθειρξη για βεβήλωση του Κορανίου. Υπέρ της Άσια Μπίμπι έχουν ταχθεί ο πάπας Φραγκίσκος και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, όμως στο Πακιστάν ελάχιστοι είναι αυτοί που την υπερασπίζονται γιατί φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και οι ίδιοι για βλασφημία ή θα δεχτούν απειλές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σαλμάν Τασίρ, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Πεντζάμπ, ο οποίος ζήτησε την αναθεώρηση του νόμου περί βλασφημίας. Ο Τασίρ δολοφονήθηκε το 2011 στο Ισλαμαμπάντ από έναν θρησκευόμενο εξτρεμιστή, τον Μουμτάζ Κάντρι, για τις απόψεις που είχε εκφράσει.