Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένος» για το σχέδιο φιλορώσων Γάλλων κοινοβουλευτικών να επισκεφθούν την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, κάνοντας λόγο περί μιας «παραβίασης του διεθνούς δικαίου» σύμφωνα με πηγές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας κεκλεισμένων των θυρών ο Φαμπιούς είπε ότι αντιμετωπίζει με «εχθρότητα» το ταξίδι αυτό, από σήμερα ως το Σάββατο, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις εργασίες της Επιτροπής αυτής.

«Υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης αυτής της επίσκεψης από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ένας κίνδυνος παραβίασης του διεθνούς δικαίου: η επίσκεψη στην Κριμαία χωρίς έγκριση από τις ουκρανικές αρχές ισοδυναμεί με την αναγνώριση των αξιώσεων της Μόσχας», είπε ο Φαμπιούς.

Περίπου δέκα κοινοβουλευτικοί, σχεδόν όλοι μέλη των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά, αξιωματική αντιπολίτευση) επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επίσκεψη αυτή. Επρόκειτο να πάνε επίσης μαζί τους δυο γερουσιαστές αλλά υπήρξε επέμβαση του προέδρου της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, ο οποίος τους προέτρεψε να μην το πράξουν και «ήταν αποτελεσματική», σύμφωνα με τον Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν από την πλευρά του διευκρίνισε σε επιστολή του προς τον Φαμπιούς ότι οι βουλευτές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα του γαλλικού κοινοβουλίου, ούτε να εκφράζονται εξ ονόματός του.