current views are: 2

23 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση20:40

H Xίλαρι θα κέρδιζε Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Κλούνεϊ και Μισέλ Ομπάμα

Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τη Χιλαρι Κλίντον στον δρόμο της προς τον Λευκό Οίκο, ούτε ο σύζυγός της, ούτε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Μισέλ Ομπάμα, η Όπρα ή ο Αλ Γκορ.

Δημοσίευση 20:40’
αρθρο-newpost

Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τη Χιλαρι Κλίντον στον δρόμο της προς τον Λευκό Οίκο, ούτε ο σύζυγός της, ούτε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Μισέλ Ομπάμα, η Όπρα ή ο Αλ Γκορ.

Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τη Χίλαρι Κλίντον στον δρόμο της προς τον Λευκό Οίκο, ούτε ο σύζυγός της, ούτε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Μισέλ Ομπάμα, η Όπρα ή ο Αλ Γκορ.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι πασχίζουν για να επιλέξουν ένα φαβορί ανάμεσα σε 16 υποψηφίους, οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών -στις τάξεις των οποίων οι υποψήφιοι είναι πολύ λιγότεροι- υποστηρίζουν σθεναρά την πρώην πρώτη κυρία και υπουργό Εξωτερικών, ακόμη κι όταν καλούνται να επιλέξουν από έναν φανταστικό κατάλογο προσωπικοτήτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos σε δείγμα 1.033 Δημοκρατικών.

Η Χίλαρι Κλίντον παραμένει με διαφορά πρώτη μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος και θα επικρατούσε του Μπιλ Κλίντον σε μια εκλογική μονομαχία στις προκριματικές, σε περίπτωση που το σύνταγμα αναθεωρούνταν ώστε να του επέτρεπε να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία.
Ωστόσο, από τη φανταστική λίστα, ο εν δυνάμει «πρώτος κύριος» και πρώην πρόεδρος Μπιλ είναι αυτός που θα ερχόταν δεύτερος με τη μικρότερη διαφορά από τη σύζυγό του, με 26% σε σύγκριση με το 51% της Χίλαρι.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ον-λάιν εξετάσθηκε αν κάποιος Δημοκρατικός -είτε πεπειραμένος πολιτικός είτε άλλος- θα μπορούσε να απειλήσει την Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα.

  • Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και φιλελεύθερος ακτιβιστής Τζορζ Κλούνεϊ; Θα τον ψήφιζε μόλις το 10%.
  • Ο αγαπημένος των φιλελευθέρων παρουσιαστής του Daily Show, Τζον Στιούαρτ; 16%. Η Όπρα; 11%.
  • Η νυν πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα καταλαμβάνει τη θέση μετά τον Μπιλ Κλίντον, με 20%.

Οι πρώην υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Αλ Γκορ και Τζον Κέρι βρίσκονται στο επίπεδο του 15%. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν και ο Τζούλιαν Κάστρο, υπουργός Στέγασης και Πολεοδομικής Ανάπτυξης και πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, βρίσκεται στο 6-8%.

Όσον αφορά τους πραγματικούς υποψήφιους στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει πως η Κλίντον είχε την 21η Ιουλίου την υποστήριξη του 51,5% των Δημοκρατικών, έναντι 21,5% για τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που είναι πλησιέστερος αντίπαλός της.

Το 39% των Δημοκρατικών δηλώνει πως θα ψηφίσει «με ενθουσιασμό» την Κλίντον, ενώ το 21% πως θα την ψηφίσει επειδή πιστεύει πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016. Το 20% λέει πως «σίγουρα δεν πρόκειται» να την ψηφίσει.
Το 40% των Δημοκρατικών λένε πως η Κλίντον είναι μια «σπουδαία» υποψήφια για πρόεδρος, ενώ 39% την χαρακτηρίζουν «επαρκή».

 


σχετικα αρθρα