Για πρώτη φορά το Ιράκ απέστειλε εκπαιδευμένους στρατιώτες από τη συμμαχία που διατελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην πόλη Ραμάντι, για να την αποσπάσουν από τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είπε ο αμερικανικός στρατός. 

Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια μιας ανεπίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού άμυνας Ας Κάρτερ στη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντερ αλ Αμπάντι και υπογράμμισε την ανάγκη για ικανά εκπαιδευμένες δυνάμεις εδάφους που θα πολεμήσουν το ΙΚ. 

«Κάνουμε κάποια πρόοδο, χρειάζεται όμως να κάνουμε περισσότερα» είπε ο Κάρτερ στους Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. 

Το ΙΚ πήρε τον έλεγχο της Ραμάντι, πρωτεύουσας της περιοχής Άνμπαρ, πριν από δύο μήνες, επεκτείνοντας τον έλεγχό του στην πεδιάδα του Ευφράτη δυτικά της Βαγδάτης σε μια σημαντική ήττα του Αμπάντι και της συμμαχίας, στην οποία ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε εναποθέσει την υπεράσπιση της πόλης. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στηβ Ουόρεν, είπε στους δημοσιογράφους που πλαισίωναν την μονοήμερη επίσκεψη του Κάρτερ ότι οι περίπου 3.000 εκπαιδευμένοι ιρακινοί εστάλησαν στη Ραμάντι πρόσφατα, μαζί με 500 σουνίτες, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει τον συνολικό αριθμό των ιρακινών δυνάμεων που έχουν σταλεί στην Ραμάντι για λόγους ασφάλειας.