Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ εκτίμησε σήμερα ότι η ομιλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, δεν ήταν «και τόσο κακή». Η ομιλία «δεν ήταν και τόσο κακή. Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος (Ομπάμα) απαίτησε από το Ισραήλ να επιστρέψει στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο Μπαράκ σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό.

Οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού έρχονται σε αντίθεση με αυτές του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απέρριψε χθες Παρασκευή τις προτάσεις του Ομπάμα χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα σύνορα του 1967 «ανυπεράσπιστα».

Ο πρόεδρος Ομπάμα «δήλωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τη μελλοντική χάραξη των συνόρων με ένα παλαιστινιακό κράτος με βάση αυτά τα σύνορα, με ανταλλαγές περιοχών στις οποίες θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές», εκτίμησε ο Μπαράκ.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η θέση του Ομπάμα «δεν διαφέρει από αυτές που έχουν εκφράσει στο παρελθόν» οι προκάτοχοί του.

Παράλληλα χαιρέτισε την άρνηση του αμερικανού προέδρου, την οποία επανέλαβε στην ομιλία του την Πέμπτη, να υποστηρίξει μία πρόταση αναγνώρισης από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, που θα υποβάλουν οι Παλαιστίνιοι τον Σεπτέμβριο στο Συμβούλειο Ασφαλείας.