Μεγάλη εκσκαφή/ανασκαφή αρχίζει από τη Δευτέρα η Κυπριακή Δημοκρατία στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, με στόχο να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν, έπειτα από 41 χρόνια, τα λείψανα 19 Ελλήνων καταδρομέων, που έρχονταν τον Ιούλιο του 1974 από την Κρήτη στην Κύπρο με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Noratlas.

Το αεροσκάφος, μέσα στην νύκτα και στη σύγχυση, εξελήφθη από την κυπριακή αεράμυνα ως εχθρικό και κατερρίφθη από φίλια πυρά.

Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη, υπό τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, και εκπροσώπων όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την επιχείρηση εκσκαφής/ανασκαφής, προκειμένου να εντοπιστούν η άτρακτος του αεροσκάφους και τα λείψανα των Ελλήνων καταδρομέων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Φωτίου είπε πως συζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού καθώς και όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου είναι σίγουρο ότι θάφτηκε το ελληνικό μεταγωγικό. Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η ανασκαφή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος. Το μοναδικό μέλος της αποστολής που επέζησε με αναπηρία, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και νομική υποχρέωση, γιατί κάποιοι συγγενείς των πεσόντων του αεροσκάφους έχουν ήδη απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξέδωσε αυστηρές συστάσεις για να προχωρήσει η Κύπρος σε αυτή την ανασκαφή. Επιπλέον, υπάρχει και πολιτική υποχρέωση καθώς σχεδόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει παρεμβάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για να βρεθούν τα λείψανα.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις. Στη πρώτη φάση, το πρωί της Δευτέρας, θα γίνει προετοιμασία του χώρου. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση στις 20 Αυγούστου, όταν θα πραγματοποιηθεί από ομάδα επιστημονικού προσωπικού η ανασκαφή. «Υπάρχει μια πολύ εξειδικευμένη ομάδα ντόπιων και ξένων και δεδομένου ότι θα εξευρεθούν τα λείψανα, θα ακολουθήσουν όλες οι ανθρωπολογικές εργασίες και η ταυτοποίηση», είπε ο κ. Φωτίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την ομάδα επιστημονικού προσωπικού των Physicians Human Rights (PHR).

Η τρίτη φάση, τέλος, η οποία θα ξεκινήσει ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη, θα αφορά την πλήρη αποκατάσταση του χώρου. «Αυτό για να μη δημιουργηθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες ότι αυτός ο ιερός χώρος θα αφεθεί χωρίς να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση», κάτι, που όπως σημείωσε ο κ. Φωτίου συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.