Το κοινοβούλιο της Τυνησίας ενέκρινε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο τον νέο "αντιτρομοκρατικό" νόμο για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που ευθύνονται για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στη χώρα αυτή.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε έπειτα από τρεις ώρες συζήτησης από 174 βουλευτές, ενώ 10 απείχαν και δεν υπήρξε καμιά αρνητική ψήφος, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι βουλευτές έψαλλαν κατόπιν τον εθνικό ύμνο, ενώ ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Ενάσερ χαιρέτισε μια "ιστορική" εξέλιξη και ένα νόμο ο οποίος θα "καθησυχάσει τον πολίτη".

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σημειώθηκε μετά τις επιθέσεις κοντά στη Σους τον Ιούνιο με 38 τουρίστες νεκρούς και στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας τον Μάρτιο με 22 νεκρούς, εκ των οποίων 21 ήταν τουρίστες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι επιθέσεις αυτές έφεραν εξάλλου στο φως τις δυσλειτουργίες στους κόλπους των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Παρότι ο νόμος αυτός, υπέρ του οποίου τάχθηκαν τόσο ισλαμικά κόμματα όσο και κόμματα που τοποθετούνται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του τυνησιακού κράτους, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, έχει επικριθεί έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπέρμαχους των πολιτικών ελευθεριών.

Οι επικριτές του νόμου σημειωνουν ιδίως ότι προβλέπει την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της θανατικής ποινής για μια σειρά εγκλημάτων, ενώ η Τυνησία εφάρμοζε από το 1991 μορατόριο στις εκτελέσεις.

Καταγγέλλουν επίσης τις υπερεξουσίες που δίνονται στην αστυνομία, κυρίως τη δυνατότητα να προφυλακίζονται υπόπτοι για 15 ημέρες χωρίς να τους παρέχεται πρόσβαση σε δικηγόρο, καθώς επίσης και την απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ακόμη ότι ο πολύ αόριστος νομικός ορισμός του όρου "τρομοκρατία" μπορεί να οδηγήσει σε δραστική περιστολή των πολιτικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων στην Τυνησία.