Οι ΗΠΑ και η Τουρκία υποσχέθηκαν σήμερα να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους για να εξαλείψουν την παρουσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, ενώ η Άγκυρα τόνισε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε μπορεί να «αλλάξει την ισορροπία» στην περιοχή.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη απαλλαγμένη από το ΙΚ κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αιθιοπία.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία αντιμετώπιζε εδώ και καιρό κατηγορίες περί ανοχής ή ακόμη και συνεργασίας με τις ακραίες οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, μετέβαλε δραστικά τη στάση της μετά την πολύνεκρη επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι στη Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ, και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη σε επίθεση των τζιχαντιστών στα σύνορα.

Από την Παρασκευή, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία. Η Άγκυρα έδωσε επίσης το πράσινο φως, κάτι που αναμενόταν εδώ και καιρό, για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την οποία έκανε λόγο ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.