Εκτός δικαιοδοσίας της ΕΕ είναι η συμφωνία Σλοβενίας και Κροατίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην διαδικασία.

Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Μίνα Αντρέεβα στην διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το σκάνδαλο στη διαδικασία διαιτησίας για τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών των δύο χωρών, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως διαμεσολαβητής είχε βοηθήσει στη διαδικασία που οδήγησε στη συγκρότηση του Δικαστηρίου Διαιτησίας.

 Η κ. Αντρέεβα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για το σκάνδαλο στη διαδικασία διαιτησίας, ότι στηρίζει πλήρως το έργο του Δικαστηρίου Διαιτησίας και πως είναι σίγουρη ότι οι κανόνες τους οποίους αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές θα τηρηθούν.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου για να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Μετά από χθεσινή συνάντηση με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε ότι η Κροατία αποχωρεί από τη διαιτησία για τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών με τη Σλοβενία, επειδή η διαδικασία της διαιτησίας έχει μολυνθεί, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ δήλωσε, ωστόσο, ότι η Κροατία δεν μπορεί να καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία διαιτησίας για τα σύνορα.
  

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν η εφημερίδα "Βέτσερνι Λιστ" του Ζάγκρεμπ δημοσίευσε ηχογραφημένες μυστικές διαβουλεύσεις του Σλοβένου δικαστή στο Δικαστήριο Διαιτησίας και της εκπροσώπου της σλοβενικής κυβέρνησης στη διαδικασία διαιτησίας.