Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η δημοκρατία στην Αφρική απειλείται όταν οι πρόεδροι χωρών της παραβιάζουν τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη θητεία τους και ανέφερε το παράδειγμα του Μπουρούντι.

Kατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αριθμεί 54 χώρες-μέλη και εδρεύει στην Αιθιοπία ο Ομπάμα κάλεσε ολόκληρη την Αφρική να καταπολεμήσει το «καρκίνωμα της διαφθοράς», το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανέλιξή της, όπως το χαρακτήρισε.

Όπως είπε ο Ομπάμα, ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που απευθύνεται στην Ένωση, «όταν ένας ηγέτης επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία, κινδυνεύει να προκαλέσει αστάθεια και εμφύλιο, όπως είδαμε στο Μπουρούντι».

Στην ομιλία του στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι οι ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα πρέπει να δεσμευτούν στη διεξαγωγή εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και σε μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. 

Ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Αιθιοπία «δεν μπορεί να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό του λαού της» αν φυλακίζει δημοσιογράφους και περιορίζει τις νόμιμες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να ενισχύσει τη δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι όσοι δημοσιογράφοι κρατούνται έχουν διαπράξει αδικήματα.

Η Αφρική θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίες για τους νέους της προκειμένου να αποφύγει την αστάθεια, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν «αληθινές οικονομικές συνεργασίες» στην Αφρική.