«Ιστορικό ηγέτη για την Τουρκία» χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο  Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τουρκικά πολιτικά κόμματα στο θέμα του Κυπριακού» και πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει εκφράσει την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι «υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα προς το παρόν για τις διαπραγματεύσεις» και ανέφερε ότι τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες μας», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα δημοσιεύματα που φέρουν τον ίδιο και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να τείνουν προς το όνομα Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος: 

Έχει λεχθεί ότι το όνομα που συζητούμε με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι το Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου.

Ακόμη, ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει και την Τουρκία:

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα διορθωθούν ως αποτέλεσμα της ειρήνης. Ο δρόμος για την ειρήνη και ο δρόμος για παροχή φυσικού αερίου θα ανοίξει. Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και το κυπριακό κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή. Και το πιο σημαντικό, οι Ηνωμένες πολιτείες Κύπρου, οι οποίες θα είναι εντός της ΕΕ θα είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας.